Kako ne bankrotirati na toliko iščekivanom ljetovanju

Image

Dolazi doba ljetovanja i godišnjih doba, vrijeme uživanja i stvaranja uspomena koje će trajati čitav život. Za dobro i uspješno ljetovanje potreban je novac no ključ za uspješno ljetovanje je zapravo uspješno upravljanje novcem.

Prije svakog ljetovanja nužno je napraviti plan putovanja, a samim time i plan troškova koji će se koristiti tijekom čitavog ljetovanja – upravo kako bi se izbjeglo nepotrebno trošenje novca i eventualni bankrot tijekom ljetovanja. Prilikom izrade plana troškova, treba se uzeti u obzir lokacija samog ljetovanja kao i eventualni dodatni troškovi kupnje strane valute (ukoliko se radi o stranoj zemlji).

Image
Image

1. Financiranje iz vlastitih sredstava

Prije svakog većeg putovanja, kao što je ljetovanje, nužno je pripremati novac tijekom čitave godine kako bi se izbjeglo da se novac financira putem kredita ili zajmova.

2. Istraživanje

Svako putovanje zahtijeva pripremu pa tako prije ljetovanja treba istražiti cijenu transporta, smještaja, aktivnosti, kulturnih objekata, smještaja kako bi se znalo u kojem omjeru se kreće ukupna cijena odnosno trošak cjelokupnog putovanja.

3. Kartice

Ukoliko se nabavi kartica koja ne naplaćuje transakcijske troškove, može se uštedjeti veliki novac koji se potom može usmjeriti prema nekakvim dodatnim aktivnostima tijekom ljetovanja.

4. Otvaranje zasebnog računa

Otvaranje zasebnog računa koji će se koristiti samo za potrebe financiranje ljetovanja jedna je od najboljih ideja jer omogućava jednostavno praćenje troškova i smanjuje rizik od gubitka ostalih kartica. Uz to bitno je za napomenuti kako je poželjno da osoba ima barem dva računa – jedan osnovni i jedan pomoćni koji bi se koristio u slučaju gubitka kartice osnovnog računa.

5. Korištenje stranica za iznajmljivanje

Često su hoteli i hosteli skupi te im je alternativna smještaj koji se iznajmljuju. Danas postoji mnoštvo stranica koje se bave isključivo iznajmljivanjem smještaja između ljudi koji je često i jeftiniji.

6. Nosite važne stvari

Ukoliko se radi o ljetovanju na koje se ide autom, poželjno je ponijeti osnovne stvari koje se mogu prevoziti automobilom. Ovdje se misli na stvari poput neke hrane i stvari za osobnu upotrebu, kako bi se izbjeglo trošenje novca na destinaciji.

7. Nemojte jesti na mjestima gdje je puno turista

Cijene na takvim mjestima često znaju biti napuhane te je uvijek poželjno jesti negdje gdje jede lokalna zajednica. Tamo su cijene često jeftinije i pristupačnije za turistički džep.

8. Kupujte na tržnicama

Uvijek je bolje kupovati na tržnicama svježu i zdraviju hranu jer predstavljaju alternativu zapakiranoj hrani. Većina prodavača na tržnicu ima nižu cijenu pri kraju dana jer im je u interesu da prodaju proizvode.

9. Pronađite aktivnosti koje su besplatne ili omogućavaju nižu cijenu

Prilikom istraživanje, istražite aktivnosti koje su besplatne ili omogućavaju nižu cijenu. Besplatne aktivnosti mogu biti organizirano razgledavanje grada ili neke ostale aktivnosti. Uz to možete istražiti cijene karata te ostvarujte li pravo na poput ukoliko ste starija osoba, dijete ili student.

10. Uživajte!

Ljetovanje je namijenjeno za opuštanje i uživanje. Opustite se i uživajte nakon što se uspješno istražili i organizirali svoje dugo očekivano ljetovanje.

Image

© 2022 znaor.com